zondag 30 november 2008

kastje


Het schiet al lekker op...nummer 15 is klaar, gemaakt van oude damast, stukje tafelkleed, vintage kralen en een antiek kantje rondom.



Geerfd kastje, was van mahonie, wel een beetje beschadigd hier en daar en nu forelgrijs geschilderd met Historverf.






Iedere schoolvakantie werd ik als kind vanaf een jaar of 7 uitbesteed aan mijn opa en oma A. die in een brugwachtershuis in Schelluinen woonden. Ik voelde me zeer vereerd dat ik uit logeren mocht maar verdenk er achteraf mijn moeder van dat het ook een beetje was om de rust weer te laten keren in ons gezin. ADHD bestond nog niet maar als het had bestaan was ik een potentiele klant geweest. Als ik me verveelde tijdens een logeerpartij vroeg ik of ik de kasten mocht gaan bekijken op zolder...d.w.z. ik wilde graag de inhoud van de 3 meidenkasten die op de overloop en in de slaapkamers stonden nader inspecteren want oma hield van verzamelen en de kasten zaten propvol schatten. Ik haalde er van alles uit...keek oma lief aan en probeerde af en toe een schat af te troggelen...dat lukte vaak en ik voel me er helemaal niet schuldig over want oma was nog veel erger dan ik. Zij troggelde bij mij de schatten af die ik uit het huis van mijn andere oma H. had meegekregen. Zo was er bijvoorbeeld het antieke koperen familie veger en blik dat ik had gekregen van oma H. van vaders kant. Na lang aarzelen-het was immers al decennia in de familie- gaf ze mij na enig zeurwerk van mijn kant het veger en blik mee. Waarschijnlijk bedoeld om de in de kiem aanwezige huishoudelijke capaciteiten wat te stimuleren. Toen oma van moeders kant het veger en blik zag kon ze zich niet beheersen en schetste me voor wat een prachtig gezicht dat zou zijn aan haar schoorsteenmantel. Ik zwichtte toen ze bij ons logeerde en ze verstopte het onder haar kleding in haar koffer. Maanden later werd het veger en blik de aanleiding van een verschrikkelijk familiedrama. Mijn vader en moeder, mijn broertjes en ik kwamen Sinterklaasavond vieren bij oma A. van moederskant. Oma H. was ook meegekomen. We kwamen binnen, settelden ons rond de kolenkachel en daar prijkte (aan de stenen schoorsteenmantel schuin boven de kachel) in vol ornaat het koperen veger en blik dat schitterde als nooit te voren.
"Dat lijkt het veger en blik van mij wel stamelde" oma H. "Dat is het ook "zei oma A ....niet zonder enige trots maar wel geheel zonder schaamte.... Hierna volgden de gebeurtenissen elkaar razendsnel op. Mijn vader trok het veger en blik met spijker en al uit de schoorsteenmantel. Miste oma's nylonkousen op een haar na met de scherpe spijker....mijn broertjes begonnen te huilen..ik voelde me vuurrood worden van schaamte omdat ik het aan oma A. had gegeven. Mijn oma H. pakte haar spullen bij elkaar....gelukkig exclusief de pakjes die ze had meegebracht voor Sinterklaasavond.....en mijn vader en oma H wilden standtepede vertrekken. Dat ging zomaar niet...eerst moest Sinterklaasavond gevierd worden...om een lang verhaal kort te maken...Sinterklaasavond is nog nooit zo kort geweest..de pakjes werden razendsnel uitgepakt..gedichten werden weggemoffeld om thuis te lezen..er was geen pauze met chocolade melk en we togen na een half uur huiswaarts met veger en blik. Nooit meer Sinterklaas gevierd bij oma. Wel dertig jaar later het kastje geerfd waarin ik alle schatten had gevonden.

zaterdag 29 november 2008

Thuis

Hartje nummer 14 is klaar, een deel van een damasten tafelkleed met daarop applicaties van een restje bruidskant, een klein rond onderzettertje van gehaakte katoen, een rand van kleine pareltjes uit een haarspeld en middenop een glazen "diamant" uit een kaarsenstandaard. Rondom antiek kant...kan het nog meer vintage?







De kamer ga ik volgende week in kerstsferen brengen...ik moet wachten tot de Sint geweest is anders vind ik het oneerbiedig..bovendien denk ik dat hij dan onze deur voorbij gaat met zijn zak met pakjes uit kwaadheid voor zoveel disrespect...het is dus ook een beetje eigenbelang....maar op 6 december gaan we los en wordt de kamer een beetje aangepast.

vrijdag 28 november 2008

zakdoekje leggen












De ontieglijke verzameling witte zakdoekjes van Jeannette hebben we deze week eens aan een inspectie onderworpen. De kanten zakdoekjes zijn zo verschrikkelijk mooi gemaakt dat je je ogen soms niet gelooft...Wat bezielde de dames die ze maakten? Waren de zakdoekjes bedoeld voor trieste gebeurtenissen als een begrafenis of wellicht een huwelijk (waarbij je soms ook van pure emoties de tranen rijkelijk ziet stromen)? De zakdoekjes zullen toch niet bedoeld zijn geweest voor een Hollandse verkoudheid want als ik mijn gok erin zou snuiten blies ik er dwars doorheen....Al met al vind ik wel eens dat er te weinig waardering is voor al het handwerk door de eeuwen heen van onze grootmoeders, overgrootmoeders en wat daarvoor nog kwam.
Hartje nummer 13 is klaar....

donderdag 27 november 2008

helemaal de weg kwijt

En ja hoor...nummer 12 is klaar...nu heb ik er ook een stukje oude ansichtkaart van mijn oma op gestikt.....




Homes and Gardens maart 2005

Country Homes and Interiors november 2006

Country Homes and Interiors augustus 2006

25 beautiful homes oktober 2005

25 Beautiful Homes september 2005

25 Beautiful Homes juli 2006

Goed nieuws: "De huizenprijzen gaan dalen met 20 %" zegt teletekst dus mijn ideale droomhuis komt binnen handbereik...Meteen maar even een paar kijkafpraken gemaakt met de makelaar..je moet tenslotte de koe bij de horens vatten. Ik had al een poosje een paar huizen op mijn lijstje staan en nu de tijd rijp is gaan we er helemaal voor....lekker binnengekeken bij een paar huizen waarvan een overzicht in bovenstaande fotoreportage..kan vooralsnog niet kiezen dus blijf nog maar even zitten waar ik zit...moet ook nog even langs de bank om het geheel af te ronden....grapje....Ik ben nu in een lichte staat van paniek geraakt want zojuist de site van House to home gevonden....wat een prachtige interieurs kan je daar op vinden!! Als je meer wilt zien: http://housetohome.co.uk/

woensdag 26 november 2008

angels all over the place


Op naar de volgende 10...hartje nummer 11 is klaar...van damast, verschillende soorten antiek kant, een lading kraaltjes uit een haarspeld en een grote kraal uit een ketting en kleine kraaltjes uit een armbandje.....
I just finished number 11, I made this heart from several pieces of a damask tablecloth, loads of old pearls from necklaces, bracelets and other jewelry and pieces of antique lace.

























Ik weet niet hoe het komt maar als ik op een rommelmarkt engeltjes tegenkom gaan ze mee naar huis...Zo heeft in de loop der jaren een bonte stoet van engeltjes de binnenkant van mijn huis en tuinhuisje gezien...veel heb ik er ook weer doorverkocht via Marktplaats want helaas is mijn huis te klein om ze allemaal onderdak te verlenen. Eigenlijk zou ik een opvanghuis willen beginnen voor (gevallen) engeltjes....Meestal val ik voor de witte, de bonte mogen naar elders....en het liefst van natuurlijke materialen of iets wat daar erg op lijkt..een klein stukje er af is niet zo erg..van de meeste mensen is ook een stukje af...en daar worden ze echt niet minder door..