maandag 1 december 2008

kerstquilts


Hartje nummer 16 is klaar.....nog maar een stuk of 25 te gaan....deze is gemaakt van restjes stof van kleding, oud kant, kraaltjes uit een oude ketting en onderjurkenkant met zilver. Vast van een heeeel frivole dame geweest.....en oh ja een oud kanten kleedje.Toen de kinderen nog klein waren vond ik het af en toe voorwaar niet makkelijk..ik was moeder geworden met een stapel Ouders van Nu en Kinderen als studiemateriaal en dacht dat als je ze maar genoeg aandacht gaf dat ze dan op zijn tijd lief speelden...het pakte een beetje anders uit. Gelukkig heb ik me een aantal overlevingstactieken eigen gemaakt...één ervan was: Quilten op de bank, watjes in de oren en de kinderen het zelf laten uitvechten....Resultaat is nu dat ik met een berg quilts zit die ik van zijn levensdagen niet meer op kan gebruiken. Hierbij 2 voorbeelden.De kerstbomenquilt is gemaakt in een eenvoudig patroon van blokken met kerstboom en blokken met een ninepatch-patroon. De blokken met het ninepatch-patroon heb ik met de machine in elkaar gezet. Eerst stroken aan elkaar gezet en die versneden en daarna aan andere stroken gezet. De blokken met de kerstbomen zijn met de hand en de machine gemaakt, de stam met aan weerszijden wit was eenvoudig...3 stroken aan elkaar van wit-donkerrood-wit, daar reepjes van snijden. Het bovenste deel van de kerstboom was moeilijker omdat het puntje bovenaan het best met de hand gedaan kon worden. Hij is helemaal met de hand gequilt en afgewerkt, de harten zijn van beertjes stoffen en de achterkant is van flanel met beertjes.
Deze driehoekjesquilt heb ik helemaal met de hand gemaakt. Hij is gemaakt naar een voorbeeld van een oud quiltje dat ik in ons Streekmuseum in de Hoeksche Waard had gezien. De driehoekjes zijn met de hand aan elkaar gezet tot blokjes, die zijn tot repen aan elkaar gezet en de repen zijn daarna aan elkaar gezet tot een grote lap. Er omheen heb ik stroken gezet van een oud hoeslaken...de stofjes uit de oude kleding van de kinderen die erin verwerkt zijn zijn me het liefst. Het is het formaat wiegendekentje, ik heb hem ook als tweepersoons gemaakt maar die moet ik nog afwerken en quilten.

2 opmerkingen:

Catharina Maria zei

Jemig wat heb jij een mooie schatten in huis !
Rini / Catharina

Quilting Moesje zei

Erg leuk ...
Dat van quilten op de bank ... en kinderen ... herken ik wel ... ik reageer een stuk kalmer en ben rustiger als ik met lieve lapjes bezig ben !
Ik ontdek net je blog ..... zie dat dit berichtje al ... minstes 3jaar oud is :o)))
Groetjes,
Simone